Това обаче ще доведе и до повишаване на някои цени...

Окончателно Министерският съвет одобри минималната работна заплата да се повиши с 30 лева от първи септември. Така месечното заплащане ще стане 270 лева. От същата дата ще скочат и вдовишките добавки от пенсиите с 6, 5 на сто.

270 лева минимална заплата означава, че чистият доход на хората с минимален доход ще се увеличи с 24 лева -  тоест след удръжките ще получаваме 211 лева.

От догодина може да се повишат и детските надбавки, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. От 2012-та ще отпаднат и част от обвързаностите на минималната работна заплата с други плащания.

\"С увеличаването на минималната работна заплата на 270 лева автоматично в момента се променят такси и други разплащания в общо 54 случая\", заяви Симеон Дянков.
 
Част от тези 54 случая ще отпаднат, но не от 1 септември, а от 1 януари 2012 - обеща финансовият министър. Ето и два от тях - субсидиите за политическите партии и таксата за личен лекар. От 1-ви септември до 1-ви януари обаче при посещение при джипито ще плащаме 2 лева и 70 стотинки.

Променя се и обезщетението за отглеждане на дете, което е равно на минималната заплата. След първата година от раждането, майките ще получават по 270 лева на месец. 351 лева ще взимат приемните родители за едно дете. Добавката за деца с увреждания ще стане 183 лева.

Според Дянков, в рамките на Бюджет 2011 може да се помисли и за увеличение на детските надбавки от 35 лева

Добавката към пенсията при починал съпруг или съпруга сега е 20%, а от първи септември ще бъде вече 26, 5 на сто. Наскоро управляващите обещаха добавката за хора, изгубили половинката си, да стигне до 40%. Само за тази година, за решеното увеличение до 26,5% са необходими 50 млн. лева.

Общините няма да получат допълнително финансиране. Причината - чиновниците там се увеличават всяка година с  2%. Тези промени трябва да бъдат приети от парламента преди лятната ваканция.