Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп \"Джулай морнинг\"

Изгревът на 1 юли е различен от всички останали дни. В нощта на 30 юни хиляди отново се събраха край морския бряг, за да посрещнат Джулая. Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп  \"Джулай морнинг\". Късмета да посрещнат първата юлска сутрин под звуците й в изпълнение на живата легенда на рокгрупата от 70-те години на миналия век Кен Хенсли имаха жителите и гостите на Бургас.

Създадената преди 40 години песен \"Джулай морнинг\" и свързаният с нея празник и днес успяват да съберат на едно място хиляди. Създателят на парчето Кен Хенсли каза специално за \"Календар\", че не може да си обясни как след толкова много години Джулая  е все още актуален. Определя го като феномен.

Отдавна идеята за посрещане на изгрева на слънцето е загубила първоначалното си  значение на протест. Днес част от младите хора не са запознати с това как е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента.

И повечето от свободолюбивите дошли на плажа още след залеза на слънцето, останаха, за да изпитат  въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот.

Джулаят е празник на хората със свободен дух. Притежаваме ли го още – разберете от видеото.