\"Съдебната система боледува много тежко и никой не иска да хване скалпела\"...

Вчера Софийският апелативен съд осъди дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по известни като братя Галеви, съответно на 7 и 5 години затвор.

 

\"Тази присъда не ме изненада. Може би на тази инстанция политическите покровители на братя Галеви нямат позиции\", заяви в \"Здравей, България\" бившият директор на Национална служба \"Сигурност\" Атанас Атанасов.

 

\"Това, че при едни и същи доказателства две инстанции постановяват абсолютно различни съдебни актове, говори за тежки проблеми в българското правосъдие\", на мнение е Атанасов.

 

\"Съдебната система боледува много тежко и никой не иска да хване скалпела\", допълни той.

 

Първоинстанционната оправдателна присъда срещу братя Галеви бе назначена от председателя на Окръжния съд в Кюстендил, назначен от този на ВСС.

 

\"Нека да се види кой е назначил този председател на окръжен съд. Така отново стигаме до тежко компрометирания ВСС с неговите назначения и никой не предприема адекватни действия\", заяви Атанасов.

 

\"Явно е, че е необходима реформа в съдебната система. Начинът, по който сега е структуриран ВСС, показва, че има тежки дефекти\", допълни Атанас Атанасов.

 

Той е убеден, че оправдателният съдебен акт на първа инстанция е грешка, но не от незнание, а от внушение върху съда.

 

\"Не знам дали братя Галеви сътрудничат на службите, но се опитват да сътрудничат на властта. Те отдавна са преминали на друг етаж на властта, след като заради тях си отиде вътрешен министър\", заяви Атанасов.