Стотици къщи са напукани заради преминаващите през центъра на селото тежкотоварни камиони.

Бунт и жива верига готвят жителите на пловдивското село Цалапица. Стотици къщи са напукани заради преминаващите през центъра на селото тежкотоварни камиони.

Протестиращите настояват Министерството на регионалното развитие спешно да предложи алтернативно трасе за тировете. Сега  камионите преминават през най-голямото село в Пловдивска област, за да стигнат до автомагистрала \"Тракия\".    

Най-засегнати са къщите на хората, които се намират и от двете страни на главния път в селото. Отсечката свързва автомагистрала \"Тракия\" с Пазарджишко шосе и с градовете, разположени в южната част на Родопите.   

От вибрациите на преминаващите тирове са напукани най-вече стените и таваните на къщите.От шума на непрекъснатия трафик хората не могат да спят нощно време на отворен прозорец.

Въпреки че има ограничение за скоростта, камионите не я спазват. На пътя не могат да се сложат полегнали полицаи, защото той е от републиканската пътна мрежа.

В селото вече обмислят по какъв начин пътят от републикански да стане общински и да бъде затворен. Според кмета на Цалапица има алтернативно трасе за тировете, но тъй като то удължавало пътя им с 5 километра, камионите отказвали да мината през него.