Всяка година, когато стане време да се затварят бурканите, можем да срещнем Никола Чолаков...

Градска пералня, кухня, място за срещи и какво ли още не. Всичко това можем да видим на минералните извори във Велинград. Дойде ли обаче време за зимнина, градските чешми се оказват най-посещаваното място от велинградчани.


Не всички можем да се похвалим, че дори компотите и зимнината ни са приготвени с минерална вода – директно от извора. Във Велинград обаче отново са една крачка напред.


Всяка година, когато стане време да се затварят бурканите, можем да срещнем Никола Чолаков на един от минералните извори. Сладкото му излязло почти безплатно – набрал е плодовете от гората, ще го свари тук. Плаща единствено за захарта.


90-градусовата температура заменя нуждата от печка. 20 минути под горещата вода са напълно достатъчни.
Срещите на чешмата обаче имат и социален характер. Освен че обсъждат състоянието на града и държавата, велинградчани обменят и рецепти за всевъзможни компоти, сладка и туршии. Случвало се обаче и напрежението да се покачи. Най-често в случаите, когато се събере цяла опашка от чакащи.


Въпреки това, търпението си струва, категорични са велинградчани. С гордост заявяват, че по-добра зимнина другаде няма.


Не можахме да опитаме, но си тръгнахме с рецептата за сладкото на Никола Чолаков. Тайната се крие в следните пропорции: на един килограм боровинки се слага килограм и половина захар. Престоява в хладилник 10-12 часа, след което се заварява леко на котлона. Пълни се в бурканчета и се оставя да поври още 20 минути. Как да приготвим компоти също научихме.


Така и така дойдохме до Велинград, решихме да не си тръгваме с празни ръце. Макар и да са много горещи, компотите май ни се получиха добре.