Какво да правим, ако срещнем трудности по време на почивката си...

 

Преди ден в Календар ви разказахме за правилата за движение по пътищата в Гърция и какви санкции ни чакат ако ги нарушим. Често обаче проблемите, които българите срещат в южната ни съседка са свързани с езиковата бариера. Какво да правим ако срещнем трудности по време на почивката си.

 

Обикновено когато отиваме на почивка извън България не мислим за проблемите, които може да срещнем в другите държави. Тръгваме с усмивка, хубаво настроение и заредени само за положителни емоции. Понякога обаче плановете ни се объркват. Именно това се е случило с Александър Соколов. Той идва на море в Гърция вече от пет години. За първи път обаче се сблъсква със сериозен проблем – някъде по пътя от София до Аспровалта е загубил регистрационния номер на караваната си. 

 

Александър веднага отива в полицията, но това само увеличава притесненията му.

 

„Аз като се качих горе бях много притеснен, защото очакванията ми бяха други, не знам какъв е законът тук, не говоря гръцки, знам малко немски, те пък знаят малко английски. Но ми казаха да изчакам, за да дойде човек, който ще ми помогне\", споделя Александър.

 

Така само след минути при Александър идва полицай Николай Моллов. Облечен с българска униформа, но изпълняващ законите на Гърция. Той е в Аспровалта само от три дни, но вече е помогнал на много хора.

 

„Дойде човекът, обясни на полицаите какъв е проблемът, те ми издадоха бележка, за да мога да мина границата, когато си тръгвам от тук.\", допълва Александър.

 

Българските полицаи в Гърция не са въоръжени. Те са тук само, за да помагат на хората, които са на почивка – ако не могат да си намерят хотела, ако имат проблем с паркирането или пък са получи глоба за нарушаване на правилата за движение по пътищата. Естествено първото условие, на което трябва да отговарят родните полицаи, за да ги изпратят в Гърция е да говорят езика.

 

И така още две седмици Николай Моллов ще служи на българските граждани, които са на почивка в Гърция.