Заради това чуждестранни фирми обмислят да изнесат производството си извън България...

Все повече чуждестранни фирми обмислят да изнесат производството си извън България, защото не могат да намерят подходящи квалифицирани кадри у нас.


Тенденцията се наблюдава отскоро, заявиха за \"Календар\" от Българската стопанска камара. В същото време преподаватели от родни университети упрекнаха бизнеса, че не инвестира в образование.


Веселин Въпуржиев е преподавател по немски език в Техническия университет в София. Обясни, че интересът на студентите към чужди езици е огромен.


След завършването си половината от тях отивали да работят в чужбина, където по-лесно намират реализация по специалността и подходяща заплата.


За другата половина, които остават в България, реализацията била трудна. По тази причина повечето магистри с инженерна специалност се хващали на работа в съвсем друга сфера.


Парадоксално обаче от бизнеса отчитат липса именно на такива кадри - механици, инженери и тесни специалисти в химическата промишленост.


По тази причина работодателите все по-често се принуждавали да изместват бизнеса си в други региони, където по-лесно намерят подходящи служители.