Според официалните данни на екоминистерството през миналата година са умрели 53 делфина, а тази - двойно по-малко.

Пореден мъртъв делфин на варненския плаж. Според официалните данни на екоминистерството през миналата година са умрели 53 делфина, а тази - двойно по-малко. Концесионерът на плажа Корал край Лозенец обаче твърди, че е видял над 20 безжизнени тела на делфини.

В  далечината виждаме лагер. Оказва се рибарски. Тук се запознахме с Илия. От 15 години той  излиза за риба по тези места, а през последните 5 години се е заселил за постоянно в залива край Созопол.

Илия  ни обяснява, че рибарите не посягат умишлено на живота на делфините. Понеже обаче в дълбините на морето риба няма, бозайниците са принудени да търсят прехрана в плитките води и така попадат в рибарските мрежи. Там често намират смъртта си.

Илия разказва, че всеки път когато чуе изстрел в морето, по бреговете изплува труп.

Виолин Райков от Института по океанология във Варна не свързва непременно големия брой смъртни случаи на делфини с човешката намеса.

Оказва се и че статистиката на държавата за броя на мъртвите делфини противоречи на данните на морските хора.

Цитирайки данни на учени земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че в Черно море живеят между 120 000 и 200 000 делфина. А рибари наскоро алармираха, че са 2 милиона.  

Колкото и да са делфините в нашите води, едва ли някога ще ги видим в спокоен контакт с хора. Причината - делфините пазят лоши спомени от близкото минало, когато ловът им е бил разрешен.

Архивни кадри от 1950-та година са документирали как са избивани делфините. Рибарите взимали за храна филето, черния дроб и мозъка на делфина. Градски легенди твърдят, че и сега има излъскани ресторанти, в които тайно се предлага месо от делфини.