Причината е липсата на финансиране...

Почти две години след скандалите около фонда за лечение на деца, назряват нови проблеми – този път заради тавана на отпусканите средства.

 

През юли Министерският съвет реши, че държавата ще дава максимум 180 хиляди лева за лечение на малки пациенти в чужди клиники.

 

Първите деца с тежки диагнози, които се нуждаят от скъпо лечение в чужбина, вече се сблъскват с недостигащото финансиране. Едно от тях е 8-месечната Силвия, чийто живот в момента е в опасност.

 

Силвия тежи едва 4 килограма. Заради опасната диагноза чернодробна недостатъчност почти постоянно е на лечение в болница. Майката на Силвия споделя, че всеки ден състоянието на детето се влошава.

 

От фонда за лечение на деца изпращат детето в университетската клиника в Хамбург. Офертата на болницата обаче е за над 220 хиляди лева, а според постановлението на Министерския съвет от 7 юли фондът може да отпусне максимум 180. Родителите трябва сами да намерят останалите над 40 хиляди.

 

Сметките на самия фонд показват, че една трансплантация излиза средно 266 хиляди лева – далеч над отпусканите 180 хиляди. Според кабинета таванът щял да позволи на повече деца да използват средства от фонда. Още преди месеци обаче родители алармираха за очаквани проблеми.

 

От здравното министерство напомниха, че ограничението може да отпадне – едва когато държавата разполага с достатъчно средства.