Близо четвърт милион са българите, които в последните години са търсили препитание в чужбина...

Близо четвърт милион са българите, които в последните години са търсили препитание в чужбина, но са избрали да се върнат в България. 

Според националната статистика, най-много от тях са така наречените гурбетчии, които остават в чужбина до 5 години.

Над 233 000 са българите, които през последните 30 години са работили и живели в чужбина, но са се върнали в страната ни. Най-много са тези, които са в странство между една и пет години. Според данни на статистиката, от чужбина в България, за последните десет години мигрират над 131 000 души.

Близо шест години Адриана Стоянова работила в Гърция. Заминала в странство, след като я съкратили от работа.

На семейството си помагала с припечелените пари от там, докато дошъл деня, в който дъщеря й и съпругът й поискали да се върне, за да е близо до тях. Върнала се, като всички 5 700 шуменци, които работили в чужбина и се върнали в родния си град. Но съжалява.

Според  данни на статистиката, най-малко на работа в чужбина се задържат висшистите. Най-много, близо 70%  от всички заминали да работят там остават между една и пет години. А защо заминават? Част от причините, които посочват са високата безработица в държавата, безпаричието, както и възможността за по-добър живот и заплащане в чужбина.

За Адриана остава надеждата, че и тук, в България  труда й ще бъде по-високо оценен, за да стане живота й по-добър.