Първите официални пресконференции след първия тур на изборите...

След като предварителните резултати станаха ясни, партиите и кандидатите дадоха и първите официални пресконференции след първия тур на изборите. Нека да ги видим обобщени в следващата хроника.

Вторият тур, според Плевнелиев ще е още по-лесен, защото в него ще се гласува за двама напълно различни кандидати, каквито са той и опонента му Калфин. Както по-разбирания, така и като индивидуалност. Според кандидата на управляващите, обаче, балотажа ще има още едно важно значение:

Плевнелиев заяви, че подкрепя каузите на ГЕРБ, но подчерта, че както той, така и кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова са независими кандидати. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че няма да се меси в работата им.

От ГЕРБ са доволни и от резултатите за кметове. Обявиха, че и на балотажа ще разчитат само на себе си. За втория тур, партията няма да разчита на подкрепа от другите партии.

Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова пък заяви, че оттук нататък ще работят още по-здраво.

Въпреки резултатите от първия тур на избортите лидерът на БСП Сергей Станишев и кандидат- президентската двойка отказаха да приемат загубата.

Следващата неделя ние българите трябва да докажем, че сме българи, призова Стефан Данаилов.

Станишев се усъмни в легитимността на резултатите от гласуването. Освен това според лидера на БСП много от избирателите са били възпрепятствани да упражнят правото си на глас.

Ивайло Калфин призова избирателите следващата неделя да отидат до урните и да гласуват за свободата и независимостта.

На въпрос дали БСП ще разчитат на подкрепата на ДПС на балотажа, лидерът на партията обясни, че вотът е надпартиен. И призова всички, които не са гласували тази седмица да го направят следващата.

Меглена Кунева от своя страна не се ангажира с подкрепа за конкретен кандидат на втория тур

ДПС пък определиха резултатите като провал за ГЕРБ.