Основната причина е в изписването на името на най-дългата коалиция в България, която съдържа 270 знака.

Над 70 % от обработените до 7 часа тази сутрин протоколи от секционните избирателни комисии са сгрешени в частта си за местния вот, съобщи председателят на ОИК-Русе Иван Иванов.

Основната причина е в изписването на името на най-дългата коалиция в България, която съдържа 270 знака. Членовете на секционните комисии са се опитвали да напишат цялото й име, което е отнемало три реда в протоколите, вместо да я съберат на един. Така се е налагало да се попълват нови протоколи, тъй като контролите не са излизали, обясни Иван Иванов. Налагало се е комисии да се връщат по 4 пъти, за да отстраняват грешки. Това допълнително е забавило работата на комисията и до 7 часа сутринта бяха обработени едва 99 протокола от общо 209 секции.

Първите 8 секции са донесли чувалите с бюлетините към 22.30 ч., а последните към 3 часа през нощта. Представители на секционни избирателни комисии се оплакаха, че чакат от 1 часа през нощта и в 7 часа сутринта още не са влезли с чувала с бюлетините.

Според мнението на Иван Иванов като юрист, а не като председател на ОИК, Изборният кодекс има доста несъвършенства, които стават видни при практическото му прилагане. \"Има доста грешки, има места, където кодексът мълчи, неправилно изписани неща. Оставено е място за тълкуване, което води до различия в тълкуването. За първи път ЦИК излиза с над 1200 свои решения, което означава, че има нещо неправилно\", коментира Иванов. Той предполага, че тепърва ще има промени в Изборния кодекс, които да отстранят проблемните текстове. /БГНЕС