Той печели балотажа с преднина от 2338 гласа пред досегашния градоначалник Славчо Атанасов...

Иван Тотев от ГЕРБ е новият кмет на Пловдив. Той печели балотажа с преднина от 2338 гласа пред досегашния градоначалник Славчо Атанасов.

 

За Тотев са гласували 50.84% от пловдивчани, а за Атанасов – 49.16%. От щаба на Славчо Атасанов са категорични, че трябва да има касиране на изборите.

 

Изборната нощ бе белязана с много неизвестни, които объркаха и социолозите. Предварителните данни убедително сочиха, че Иван Тотев печели с минимална преднина.

 

Но първото реално преброяване даде предимство на Славчо Атанасов и то с 200 гласа повече пред опонента му. Час по-късно настъпи неочакван обрат в полза  на Тотев и след последната преброена бюлетина Общинската избирателна комисия отчете победа за кандидата на ГЕРБ и досегашен областен управител.

 

\"Гласът на промяната бе чут и пловдивчани гласуваха за развитие чрез промяна\", коментира Иван Тотев.

 

Тази промяна, според опонента му Славчо Атанасов, се дължи на безпрецедентна манипулация в изборния ден.

 

\"Не може да се подават сигнали от граждани, че им купуват гласовете в една партия-съюзничка на ГЕРБ и в същото време полицията четири часа не може да намери време да отиде и да реагира светкавично на този сигнал\", заяви Атанасов.

 

Според Тотев обаче тези твърдения били по-скоро политиканстване и политически манипулации, отколкото нещо реално. Новият кмет заяви, че първата му задача ще е финансова.