Синдикатите изнесоха нови данни за линията на бедност у нас - 200 лева...

В България не може да се живее с по-малко от 200 лева месечно. Това е така наречената линия на бедност, определяна от синдикатите. 

Доста повече пари трябват за месечна издръжка на член от семейството, за да живее нормално.
 
Точно 531 лева са парите, които са нужни на всеки член от  семейството, за да оцелее. Това означава, че една четиричленна фамилия, с две деца трябва да разполага с над 2 хиляди и 100 лева  на месец. Според социалните експерти през последните 3-месеца издръжката на живот е поскъпнала с половин процент. Юлия живее с майка си и съпруга си. Децата вече са големи и само с тяхна помощ родителите им оцеляват.

500 лева обаче ще стигнат на семейството за цял месец само, ако се лиши от основни хранителни продукти и неща за бита. 2100 лева пък се оказва, че за много хора са трудно постижими.

Под границата на бедност у нас са 27.5%, които разполагат с по-малко от 200 лева на месец за член от семейството. Около 50 на сто пък са домакинствата, при които на един човек се падат по 270 лева, за да живее. Според синдикатите, с повишението на минималната работна заплата на 290 лв. От следващия април това ще подобри статуса на част от семействата, които са с най-ниски доходи.

През последните три месеца обаче сме давали по-малко пари за зеленчуци. По-скъпи са били яйцата и млечните продукти. Повече пари е трябвало да отделим и за наеми, разходи и поддържане на жилищата. Там сме дали над 5% повече от предходния период. За осветление и отопление сме извадили от джоба си над 2% повече.