На 30% от хората им се налага да работят в прекалени кратки срокове...

Най-важното условие за работниците да се чувстват удовлетворени е колко пари получават. Размерът на заплатата като критерий измества условията, в които работим. Това показва изследване, правено в продължение на две години от Главна инспекция по труда.

 

Високата скорост, с която изпълняваме задълженията, е факторът, който все повече прави работната среда рискова. 30% от хората, участвали в изследването, са уточнили, че им се налага да работят в прекалени кратки срокове.

 

На 40% от хората пък почти ежедневно им се налага да прекъснат работа, за да свършат новопоявило се задължение. Това, което притеснява най-много служителите, е работното време – 27% признават, че работят по 10 и повече часа на ден.

 

Според изследването има нова класация на рисковите професии. Челни позиции вече заемат здравеопазването и образованието - като професии с най-много професионални заболявания и най-много рискови фактори по време на работа.

 

Иначе 80% от работниците смятат, че са подготвени и имат необходимата квалификация да вършат работата си. Процентът на работодателите, които твърдят, че не могат да си намерят квалифициран персонал е почти същият.