Две големи фирми в района обявиха фалит, а работниците останаха без възнаграждение за последните месеци...

Бум на жалби за неизплатени заплати отчитат от Инспекцията по труда във Варна. Само през последния месец там са постъпили над 100 такива сигнала. Две големи фирми в района обявиха фалит, а работниците останаха без възнаграждение за последните месеци.

 

Поне в осем предприятия във Варна има работници с неизплатени заплати, сочат оплакванията в Инспекцията. Една от потърпевшите е 46-годишната Айше. Тя е без заплата от три месеца, а от 10 дни вече е и без работа.

 

Работодателят на жената – голяма месопреработвателна фирма, фалира преди дни и остави десетки хора без пари и без документи за трудовата борса. Въпреки намесата на Инспекцията по труда, те могат да търсят парите си само чрез съда.

 

От Инспекцията по труда са категорични – никой не може да принуди работодател да ви изплати пари, получавани над официалната сума по трудов договор.

 

Подобна е съдбата и на голяма фирма в сферата на услугите с 300 работници в цялата страна.

 

Увеличава се безработицата в Еврозоната. През октомври тя е нараснала до 10,3% от работоспособното население. Това е най-високото й ниво от началото на статистиката, коментират наблюдатели.