Това каза в \"Здравей, България\" Първан Симеонов...

Бойко Борисов заяви, че България влиза в Пакта за финансова стабилност на Европа заради популисти като Георги Първанов. Първанов пък видя в критиките на Борисов признание, че БСП идва на власт.

 

Пределно ясно е, че когато се прави реформа, особено в социалната сфера, първият основен сблъсък е между ляво и дясно. Този сблъсък го виждаме не само на ниво България, а и на ниво ЕС. Това коментира в \"Здравей, България\" политологът Румяна Коларова.

 

Първанов има много слаба позиция на това ниво, защото това е нивото на статуквото. А статуквото никой не го харесва, допълни тя. Тоест, дебатът според Коларова се измества в посоки, които са най-неудобни за Първанов.

 

Политологът Първан Симеонов заяви, че нищо ново не се случва с размяната на реплики между Борисов и Първанов. Имаше един период, в който дори съществуваше тезата, че те действа в странно сътрудничество срещу Станишев. От изборите насам Борисов системно легитимира Първанов като свой основен опонент. Има няколко основни тълкувания – всяко действие или дума на Борисов може да се мери през два критерия – или стихийно, или пропагандно действие, подчерта политологът.

 

Ако основната ти опозиция, се нарича Станишев, нормално е да пипаш в раната и да казваш \"Първанов, Първанов\". Президентът е своеобразен тилов враг на Станишев в очите на Борисов, твърди Симеонов. По думите на политолога понякога не е нужно да търсим толкова промисъл в изказванията на премиера.