Това се случва след репортаж на Нова телевизия...

Столичният инспекторат предизвика спешна проверка на сметището в Долни Богров, след репортажа, който излъчихме снощи. В бившето депо за битови отпадъци хиляди хора изкарват прехраната си, като разкопават боклуци и кал в търсене на метали, които да продадат. Инспекторите обаче се заканиха, че повече няма да ходят на бунището, тъй като независимо, че са придружавани от полицаи, за тях е опасно там.

 

При проверката днес е открит багер, чийто собственик е известен и ще му бъде съставен акт. На входа на бившето депо има и много тежки верижни машини, но за тях няма доказателство, че ровят из боклуците. В Общината знаят за набезите от два месеца.

 

Предишните години не е имало сигнали за разкопаване на сметището. От РИОСВ-София контролират бунищата, докато те се експлоатират и след като започне рекултивацията им. От Общината пък не могат да се справят с кипящата сред калта дейност.

 

Депото е започнало работа през 1972 година и е затворено през 1995-та. Големи щети са нанесени през 2005 година, когато заради наводнения е скъсана дигата на река Лесновска и сметището буквално е залято. Вече са намерени пари и е избрана фирма, която да започне рекултивацията на бившето бунище.

 

Очаква се от април процесът да започне и след три години от боклуците да се роди парк.