От Атина уверяват, че всички поети ангажименти ще бъдат изпълнени...

Няколко държави от еврозоната са в рецесия. Това става ясно от последните данни на Евростат.

Италия, Португалия, Чехия и Холандия за второ поредно тримесечие бележат икономически спад. В тежка ситуация е и Гърция, която очаквано бележи най-голям икономически спад - със 7% на годишна база. 

И ефектът - някои страни от еврозоната вече не искат Гърция да бъде част от групата. Това заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос само часове преди Атина да разясни на международните кредитори конкретните действия за изпълнение на условията за получаване на спасителен заем от 130 милиарда евро.
   
От Атина уверяват, че всички поети ангажименти ще бъдат изпълнени независимо от това коя партия ще спечели предсрочните парламентарни избори през април. В тази връзка ръководителите на водещите гръцки политически движения се ангажираха писмено да извършат реформите след вота след два месеца.

Според условията Атина трябва да направи допълнителни икономии в размер на 325 милиона евро в бюджета си за 2012-та година. Драстични съкращения ще има в отбраната, здравеопазването и общините.

\"Всички политически и социални движения в Гърция трябва да се наясно, че е нужно обединение, за да не дадем възможност за действие на тези, които искат сценарий на терор за гръцката и световната икономика\", заяви финансовият министър на Гърция.

Венизелос даде за пример гръцкият президент Каролос Папуляс, който доброволно се отказва от заплатата си, за да помогне на страната да се справи с кризата.