Йоахим Гаук - тих, спокоен и ревностен защитник на човешките права...

Пастор в лутеранската църква на бившата Германска демократична република (ГДР) и виден дисидент и правозащитник, на Йоахим Гаук се възлагат сериозни надежди да върне реномето на президентския пост в Германия.

 

Гаук се ползва с голям морален авторитет, който ще му е особено необходим, за да възстанови доверието в президентската институция след поредицата от бурни скандали, довели до оставките на двамата му предшественика Хорст Кьолер и Кристиян Вулф. 

 

Високият усмихнат мъж с побелели коси, който предпочита почти винаги да говори тихо и изключително спокойно е роден в Рощок, Североизточна Германия, през януари 1940-та. Още докато е дете, баща му е арестуван и осъден на 25 години затвор от съветски военен съд.

 

След като става пастор, Гаук използва положението си на член на Лутеранската църква, за да защитава правата на човека по време на режима в ГДР, а при първите демонстрации през 1989 г., които водят до падането на Берлинската стена, става говорител на опозиционния колектив Нов форум в Рощок.

 

На 3 октомври 1990 г. е избран да ръководи центъра за съхранение и използване на архивите на тайната полиция Щази. Заема този пост 10 години, с което се превръща в олицетворение на дейността в Германия, свързана с разкриването на истината за бившата комунистическа диктатура.

 

В автобиографията си Гаук разказва за произволните арести и задържания в продължение на месеци от Щази, на които е бил свидетел. Дълго време пасторът се въздържа от политическа кариера, въпреки множеството призиви, но в крайна сметка се включи в борбата за президент преди 2 години.

 

Кандидатурата му се ползваше с широко обществено одобрение, но канцлерът Меркел искаше своя приближен Вулф и в крайна сметка нейното влияние се оказа решаващо при вота в Бундестага. Но сега, 2 години по-късно, съдбата получи своето и президентът на сърцата, както е наричан Гаук напоследък, ще заеме поста.