Споразумението беше подписано в Брюксел...

Делегациите на Сърбия и Косово постигнаха споразумение за регионалното представяне на Косово и съвместното управление на граничните пунктове.

 

Споразумението беше подписано в Брюксел, само няколко дни преди европейските външни министри да обсъдят въпроса за одобряването на статута на Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз.

 

„Приветстваме постигнатите днес споразумения. Те са важни не само за Сърбия и Косово, но и за стабилността в района и следователно на целия Европейски съюз", коментира европейският външен министър Катрин Аштън.

 

По силата на договорката Косово ще бъде представяно с името си и под линия ще се цитират Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и мнението на Международния съд в Хага за това, че декларацията за независимостта не противоречи на международното право. Освен това обаче ще се уточнява, че надписът не предрешава статута на Косово.

 

Белград и Прищина се разбраха и за конкретизирането на споразуменията, постигнати преди година за свободното движение и за съвместното управление на граничните пунктове, обект на голямо напрежение през последните месеци. Именно от подобряването на отношенията с Косово зависи одобряването на желанието на Сърбия да стане част от Европейския съюз, коментират наблюдатели.