България каза НЕ на споразумението, но според протестиращите това е временно замразяване на ACTA...

Поредни протести срещу АСТА в няколко български града. Митинги срещу споразумението днес се провеждат и в редица европейски страни. На днешния протест срещу АСТА имаше доста по-малко хора. Според организаторите за това си има  причина.

 

„Хората се хванаха на дезинформацията, че с акта на правителството за спирането на ретифицирането на АСТА нещата приключват. Това обаче е само отлагане\", твърди Петромир Кънчев, организатор на протеста.
Според протестиращите всичко е в същия вариант, както преди да бъде обявено, че България се оттегля от споразумението.

 

Организаторите обясниха, че дори България да отхвърли споразумението окончателно, все още не се знае какво ще реши Европейската комисия по въпроса. Като на всяко подобно събитие обаче и тук не липсваха протестиращи, които не знаеха срещу какво точно изразяват недоволство.

 

Според протестиращите, ако АСТА се прилага изцяло за българска музика, например, ефектът ще е, че някои изпълнители просто ще престанат да бъдат слушани.

 

Крайната точка на шествието беше пред сградата на Народното събрание, където към протестиращите се присъединиха и български групи.

 

Според блогъра Асен Генов, който активно следи темата, взетото решение на Министерския съвет по предложение на икономическия министър Трайчо Трайков България да не предприема действия по ратификация на ACTA, е просто замразяване на действията и е хвърляне на прах в очите.

 

България каза официално НЕ на спорното международно споразумение ACTA, а министър-председателят Бойко Борисов заяви, че отговорността не е само на министър Трайков и че правителството на Сергей Станишев също трябва да понесе своята част от отговорността.