Това се случва на фона на продължаващите кръвопролития в Хомс...

Докато кръвопролитията в Хомс продължават, а броят на цивилните жертви нараства постоянно, днес в Сирия гласуват на референдум за нова конституция на страната.

 

Над 14 милиона сирийци са призовани да се произнесат по проекта, който предвижда премахвана на монопола над властта на партията Баас и забранява партиите на религиозна, сектантска и регионална основа.

 

Опозицията продължава да настоява за оставка на президента Башар Асад и призова за бойкот на референдума, протичащ при извънредни мерки за сигурност. От своя страна държавният глава твърди, че новият основен закон ще доведе до организиране на многопартийни избори до три месеца. Той настоява, че е твърдо решен на реформи в страната, управлявана от семейството му вече четири десетилетия, но се зарича да потуши въстанието, за което обвинява подкрепяни от чужбина терористи.

 

Новата конституция запазва огромните правомощия на държавния глава, който определя политиката на страната и следи за изпълнението й. Реформата предвижда само два седемгодишни мандата за президента, но е включен и текст, който постановява, че това ограничение не важи със задна дата. Тоест Асад, чийто втори седемгодишен мандат изтича през 2014-та година, ще има право да се кандидатира за още два мандата.

 

Новата конституция зачита всички религии, но потвърждава сегашното изискване президентът да е мюсюлманин. От нея отпада текстът, че Сирия е „планова социалистическа икономика\". Съединените щати окачествиха референдума като „подигравка\" на фона на жестоките репресии от страна на режима, които отнеха живота на близо 8 хиляди души в последните 11 месеца.