Сирия е на път да се сдобие с нова конституция...

Разкъсваната от гражданска война Сирия е на път да се сдобие с нова конституция. Промените в сегашния основен закон, предложени от режима на башар асад, бяха одобрени от близо 90 процента от гласувалите при проведения в страната референдум.
 
Според данни на държавната телевизия в референдума са участвали 57% от имащите право на гласа или около 7 милиона души. Огромната подкрепа за реформите не отразява исканията на опозицията, категорични са бунтовниците, които бяха призовали симпатизантите си за бойкот на гласуването. Промените в конституцията предвиждат въвеждането на многопартийна система и ограничаване на президентските мандати до 2 по 7 години. Поправките обаче няма да важат със задна дата, което значи, че Башар Асад ще остане на поста си до 2014-та година и след това ще има право да се кандидатира за нови 2 мандата.

В същото време, днес беше решено сделки с ценни метали и скъпоценни камъни със Сирия да бъдат забранени за европейските компании. Крайната мярка е част от новия пакет санкции срещу Дамаск, одобрен от външните министри на страните-членки на Европейския съюз. Новите ограничения предвиждат да бъдат замразени и активите на сирийската централна банка в Европа. Въвежда се и забрана на полети на сирийски товарни самолети от територията на Европейския съюз. Засега се отлага въвеждането на пълна забрана на полети на сирийските авиолинии, за да не бъдат лишени чуждестранните граждани в Сирия от възможността да напуснат страната.