Д-р Чобанов отказа бас за 50 лева, касаещ бройката на чакащите деца...

Според изнесена информация на пресконференция на Дискусионния клуб за социална местна политика няма места за 15 000 деца в София.

 

„Това число е взето от системата на Столична община, където са записани всички желаещи да постъпят в детски ясли и градини. Желаещите са 23 000 - 24 000. Местата също са обявени и като се извадят обявените места от кандидатствалите остават малко над 15 хиляди\", заяви в „Здравей, България\" Николай Белалов - председател на Дискусионния клуб за социална местна политика. Той подчерта, че става въпрос за различни имена.

 

От друга страна, д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община с ресор „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости\", коментира, че изнесените цифри са некоректни.

 

„В системата на столичните детски градини има над 40 000 деца, които се обучават във всеки един момент. Току-що започнахме записването за т.нар. нов прием, това са над 8 200 места, които ще се запълнят с деца, които досега не са обхванати от системата. Цифрата 8 200 се формира от две основни групи – първа градинска група с около 3900 места, като в тази група има нарастване с 400 места в сравнение с миналата година, и децата за яслени групи, които са над 4300\", разясни д-р Тодор Чобанов.

 

„Опитът да се внушава, че има 15 хиляди деца, които няма да бъдат обхванати от системата на детските градини, е некоректен. Статистиката от края миналата седмица е такава: при 5-годишните има около 400 чакащи при около 100 свободни места за тях, при групата на 4-годишните – 1200 чакащи, при групата на 3-годишните – около 2600 места\", поясни д-р Тодор Чобанов.

 

Николай Белалов предложи и той, и д-р Чобанов да заложат по 50 лева: „Утре ще ви предоставим списък с 15 000 имена и вие ще прецените има ли такива хора, защото те са от тяхната система.\"

 

От своя страна, д-р Чобанов отговори, че не е хазартен тип и че не мисли, че темата с детските градини трябва да бъде предмет на залагания. Той подчерта, че ще бъде направено всичко възможно за всяко дете да се създаде място да бъде записано съобразно законовите изисквания.

 

Как се разви разговорът в студиото на „Здравей, България\" – вижте във видеото.