Как брошурата за сексуално ограмотяване на ученици взириви социалните мрежи?

Брошура за предпазване от СПИН, предназначена за ученици от горен курс разбуни духовете. Диплянката се казва „Приключенията на Кънчо\". Издадена преди повече от десет години, днес тя отново излезе на дневен ред и заля социалните мрежи. Веднага след това брошурата беше свалена от сайта на Столичната здравна инспекция.

„Кънчо се събуди, готов да се труди.
Известен щурмовак съм аз. Изпълнен съм с енергия и страст. Раздавам се и тук, и там...
Налага ми се често да се предпазвам вещо.
Първи опит май е неуспешен... Боже, как изглеждам смешен!? Шапката стои погрешно, явно бъркам нещо.
Втори опит ще направя, правилно да я поставя.
А шапката добре ме пази и от СПИН, и от зарази, Щом е в срок и годността – пълна е сигурността!
Ето, нов презерватив вземи и отново всичко повтори!
Резервоарчето с пръсти прищипни и внимателно надолу разпъни!
Как лесно ми върви и как добре ми той стои!
И накрая запомни: с дрешка винаги бъди, щом любов ще правиш ти!\"
 

Ангелина Вурдова – директор на дирекция \"Профилактика на здравето\" към Столичната регионална здравна инспекция, беше категорична, че не се срамува от Кънчо. Тя поясни, че Кънчо е свален от сайта, защото изданието не е в наличност.

 

„Преди десетина години българската дума „презерватив\" беше мръсна и се ползваше „кондом\". Като опит за алюзия „к\" – „кондом\"– „Кънчо\", без да е някое от най-популярните български имена\", разясни избора на името Ангелина Вурдова.

 

Според сексолога д-р Румен Бостанджиев оттук нататък много родители ще имат думичка, с която да наричат мъжкия полов орган: „Много родители се чудят как да го нарекат – „пенис\" звучи много научно, докато другите – твърде каруцарски. „Кънчо\" не е лоша идея.\"

 

Той призна в „Здравей, България\", че е смутен от стила на писане в брошурата за „Приключенията на Кънчо\": „Това не е езикът, на който говорят младите хора. Може да се коментира дали това е точният начин.\"

Вижте повече от гостуването на специлистите в \"Здравей, България\" във видеото.