Идеята, спечелила призовото място, е чанта за лаптоп с вграден хардуер и екран...

Петима талантливи ученици ще представят България в европейското състезание по творческо мислене в Брюксел, след като се пребориха за това  на състезание в София.

 

Идеята, спечелила призовото място, е чанта за лаптоп с вграден хардуер и екран, позволяващ едновременно да работят на него няколко човека. Учениците в отбора победител са от Видин,Враца, Велико Търново и Русе.

 

„100 ученици избрани от 22 български града, напълно не се познавахме с никой. Бяхме предварително разпределени от организаторите. Ние тръгнахме с идея за проектор, вграден в чанта. След това на един от съотборниците му дойде идеята за гъвкав дисплей и решихме да ги съчетаем двете идеи и така се получи лаптоп чантата всъщност", каза Мехмед Кючуков.

 

Нестандартното портативно устройство се нарича flex case,  разполага с разтеглив екран, който може да заема зададен от потребителя размер. В самата чанта са вградени процесор, литиево-йонна батерия, wi-fi и bluetooth антени, а екранът може да се изважда и поставя на различни места.

 

„Като изключим екрана и клавиатурата съответно, иначе всички компоненти на лаптопа ги има в чантата и чрез безжична връзка ще се предава информацията и сигнал към гъвкавия дисплей, който е сензорен и може да се поставя върху различни вертикални или хоризонтални повърхности", допълни Мехмед.

 

Тази технология може да улесни модерните бизнес потребители: „Знаем колко ограничено е тяхното работно пространство и всъщност колко важна е работата в екип. Нашата иновация смятаме, че най-много съответства на техните потребности и съответно отговаря на изискванията на бизнес пазара".

 

С идеята си учениците извоюваха правото да представят България на европейския кръг на състезанието през месец май в Брюксел, където ще премерят сили участници от 13 страни. Русенецът има още идеи за количка за пазаруване, която показва какво трябва да платите още щом поставите стоката в нея. Дори ви води по карта до мястото, откъдето може да си я вземете.

 

Друга оригинална идея е фитнес център, където спортуващите на велоергометрите ще произвеждат електроенергия и ще ползват само здравословни напитки от специален еко бар.

 

Репортер – Олга Василева
Оператор – Иван Иванов