Неясният собственик и празните банкови сметки попариха вчерашните надежди на работниците.

"Горубсо - Мадан" все още няма нов собственик. Преговорите продължават и в момента и до няколко часа се очаква да стане известен новият мажоритарен собственик. Очакваше се сделката да се случи още снощи, но се оказа, че основният желаещ купувач се е разколебал.

Причината - изскочиха нови задължения от 12 милиона евро на дружеството. Парите са под формата на поръчителство. Дълговете, за които кандидат-собствениците знаят, са 8 милиона към Националния осигурителен институт и над милион и половина за неплатени заплати. Така, общо дължимата сметка на "Горубсо" става над 23 милиона лева.

Иначе, компаниите, с които са водени преговори за "Горубсо-Мадан" до късно снощи, са Първа инвестиционна банка, фирма от групата на ХимИпорт и собственика на Минстрой "Горубсо-Златоград" - Николай Вълканов.

Припомняме ви, че протестиращите четвърта седмица миньори от Мадан заплашиха, че ако няма нов собственик, ще блокират пътища.  

На този етап всички са близо до сключване на сделката. Не би било коректно да казвам какви са офертите на кандидатите, но факт е, че фирмите не са се отказали. Това беше моето основно притеснение, като разберат, че има  допълнителни тежести и то в такъв голям размер. Никой да не иска да се занимава с този казус. Добре е, че това не е така, защото в противен случай щяхме да се окажем в много тежка ситуация. Фирмата щеше да обяви несъстоятелност. Работниците ще си вземат парите от гаранционния фонд, но пък бъдещото на концесията щеше да е изложено на риск, защото щеше да има забавяне. Това коментира по-рано новия икономически министър - Делян Добрев.

 

След провалената сделка протестиращите от „Горубсо – Мадан" изпаднаха в отчаяние. Новината, че засега „Горубсо" остава без нов собственик, както и празните банкови сметки попариха вчерашните надежди на протестиращите работници в Мадан и Рудозем.   

Бог високо цар далече. С тези думи стотиците протестиращи посрещнаха днес екипа ни. Един през друг обясняваха, че от отчаяние вече нямали сили дори да стоят прави на площада.

„Няма никаква надежда. Много сме отчаяни. За пореден път, трети министър – излъган изработен от г-н Захариев. Какво да мислим, вече не знаем. Отчаяни сме до последно", заявиха работниците. Допълваха, че не знаят как за пореден път да съобщят на децата си, че не са получили никакви пари.

„Крайно време е вече министър Дянков да изпрати икономическа полиция, главният прокурор да арестува това лице Захариев и да отговоря пред България българското правителство, пред всичките граждани и да отговаря защо се стигна до там", на мнение са работниците.

 

Нашият кореспондент Анелия Веселинова следи случая от самото начало. Повече информация за сагата "Горубсо" - вижте във видеото.