Д-р Виргиния Георгиева говори за лечебната сила на билковите сокове от ехинацея и ацерола...

 

Соковете от билки са познати още от древността. Индианците в Северна Америка са дъвчели лечебните треви, за да извлекат полезните им съставки. В началото на 20 век обаче науката остава равнодушна към тази природни дадености.

 

Един ден студентът по фармация Балтер Шоненбергер доказва, че соковете, извличани от билки, имат терапевтичен ефект. Той решава да посвети живота си на билковите сокове и през 1927 г. Започва да произвежда първите сокове от жълтурче, коприва и подбел. Какво представляват соковете от лечебните растения, ще разберем в следващите няколко предавания.

 

В студиото на „На кафе" гост беше д-р Виргиния Георгиева – ръководител на Център по природна медицина и гладолечение. Заедно с Гала те разговаряха за соковете от ехинацея и ацерола.

 

На пазара има голямо разнообразие от билкови продукти. Предимствата на соковете от билки са многобройни, защото съдържат цялата гама от активни вещества, които помежду си имат синергично действие. Те са абсолютно натурални, не са преработвани, в течна форма, която по-лесно се приема от организма.

 

Създаването на соковете е един процес, който се извършва в рамките на 24 часа – събирането на билката, раздробяването, нарязването, прецеждането на сока и бутилирането. Соковете се извличат в район, който е биосертифициран, тоест където няма консерванти и вредни вещества и той е в близост до фабриката, където се затваря процеса. Този процес позволява запазването на сока до пет години.

 

Ехинацеята е билка, използвана още от индианците като средство срещу висока температура, възпаления и противоотрова при ухапвания от змии. Съвременната медицина определя ехинацеята като ефикасен имуностимулант, подпомагащ организма при наличието на инфекции. Всеки може да приема ехинацения, като дозата зависи главно от възрастта на човека.

 

За ацеролата и останалата част от разговора с д-р Георгиева, вижте в „На кафе" на Nova Play.