Какви са тайните на функционалното хранене и как да приготвяме важните храни вкъщи, споделиха гостите от "На кафе"...

Как да поддържаме здравето си чрез функционално хранене, разкриха гостите на Гала в  "На кафе" в сряда.

 

Този вид хранене помага да изберем храните си по начин, който дори лекува организма и помага при извличането на ценни вещества, коментира гостът в студиото, холистичният нутриционист Надя Петрова.

 

За да сме сигурно какво точно съдържа храната ни, специалистката препоръчва да приготвяме храната си вкъщи. Това важи най-вече за традиционните за българската трапеза хляб, супа и кисело мляко.

 

В тази връзка друг поканен в студиото беше биотехнологът проф. Алберт Кръстанов, който говори за качествата на киселото мляко. Уникалността на българската гордост е закваската, която се е образувала с хилядолетия. Според БДС кисело мляко трябва да съдържа само мляко и закваска, но последни изследвания показват, че 60% от млечните продукти на пазара не съдържат мляко.

 

За да се получи кисело мляко е необходимо да протече млечно-кисела ферментация. Основните микроорганизми, които участват в процеса, са два: lactobacillicus bulgaricus и streptococcus thermophilus. Наличието им обаче не е достатъчно, за да се гарантират пробиотичните свойства на киселото мляко.

 

За да бъде демонстриран процесът, специален "гост" в студиото беше и кравата Звездичка с нейните собственици - Георги и Йорданка.

Животното, което е на шест години, се държа изключително възпитано в ръцете на водещата. Още с първия опит на Гала да издои кравата, си пролича неопитността й и тя предаде Звездичка в ръцете на стопанката й.

 

С изявата си в студиото кравата влезе в редиците на звездните чифтокопитни и нечифтокопитни гости. Своите 15 минути телевизионна слава досега са имали кучета, котки, зайци, риби, паяци,  магарета, а дори и камила. 

 

 

Цялата тема за функционото хранете гледайте на сайта на Nova Play.