Ще бъдат ли взети обаче повече мерки за безопасност от отговорните институции?

След снощния инцидент с ударената на пешеходна пътека в София момиче, много хора ни изпратиха на служебната ни поща документи. От тях се вижда, че хората от квартала неведнъж са пускали жалби точно за тази пешеходна пътека и са искали тя да бъде обезопасена. Ще бъдат ли взети обаче повече мерки за безопасност от отговорните институции?

 

Ева Попова помага на фондация "Безопасни улици" от няколко месеца. Самата тя става свидетел неведнъж на инциденти точно на пешеходната пътека на булевард "Г.М. Димитров", където вчера беше блъсната 8-годишната марина.

 

„Тук е много опасно, защото движението е интензивно, скоростта, с която минимално се кара е 60 км и не винаги спират колите на пешеходната пътека. Искам, когато тръгна да пресичам с детето ми, да стигна до другата страна", каза Ева.

 

Така решава да се свърже с отговорните институции - Столичната община, КАТ и омбудсмана. И така институциите започват да си прехвърлят топката. От главна дирекция "Охранителна полиция" й отговарят, че единственото, което е в техните правомощия, е поставянето на камери за видеоконтрол. Всичко останало обаче е под юрисдикцията на столичната община. Тя от своя страна отговаря, че на този булевард са поставени задължителните пътни знаци и маркировка за пешеходна пътека и ограничение на скоростта от 40 километра. Въпреки ограниченията и независимо от вчерашния инцидент обаче, шофьорите и днес караха на това място с несъобразена скорост.

 

„Моето искане беше да се сложи легнал полицай", обясни Ева.

 

Отговорът на Столична община с днешна дата: „Не може да се сложи легна полицай, защото по булеварда минава градски транспорт".
Самата Ева работи на летище София, където на новия терминал има легнали полицаи, независимо че там се движи автобус номер 84.
Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в Столичната община отвръща: „Очакваме анализ от Пътна полиция и ще видим кои пешеходни пътеки трябва да се премахнат и да се помисли за друг вариант".

 

Кога ще се стигне до промени, които да осигурят безопасното пресичане на хората - от Общината не се ангажираха с отговор.  И сега обаче много деца от столичния квартал „Дианабад" не смеят да пресичат без възрастен.


Репортер: Мария Димитрова
Оператор: Владислав Милиев