Родителите на половината от децата у нас нямат узаконена връзка...

Води ли сключването на брак до проява на по-голяма отговорност към партньора или точно обратното? По тази тема в студиото на "Здравей, България" спориха социологът Мира Радева, PR експертът Ива Екимова, журналистът Кристина Патрашкова и политологът Татяна Буруджиева.

 

Кристина Патрашкова изрази мнение, че в България в днешно време визията за бъдещето и отговорността са дефицитни и се обяви против свободното съжителство.

 

„Екзистенциално във всеки мъж или жена е заложено това да живее с човек, с когото да живее максимално дълго, което означава визия за бъдещето. Когато узакониш една връзка, никой не може да ме убеди, че ти не поемаш по-голяма отговорност", обясни Патрашкова.


Мира Радева й опонира като заяви, че „когато човек живее без подпис, той е по-отговорен".

 

"Смятам, че отношенията между партньорите са много по-отговорни, защото когато има такъв подпис, някой може да дойде и да ти каже: „Аз съм ти господар и аз ще ти нареждам какво да правиш", допълни Радева.

 

В същото време тя се съгласи с Кристина Патрашкова, че партньорството е ценност.

 

„Тази идеология на спокойната старост до любимия човек, тази мечта съществува в сърцето на всеки един човек", твърди социологът.

 

Според Ива Екимова отговорността е нещо, което всеки човек носи в себе си и, що се отнася до брака, това не зависи от поставянето на подписа.

 

Татяна Буруджиева въведе друг нюанс в разговора - темата за развода. Тя сравни законите в България и в някои други държави, където след раздяла единият партньор е длъжен да осигурява на другия стандарта на живот, който е предлагал по време на брака.

 

„В Швейцария, след като се разведеш, ти си длъжен да го издържаш. Хората там толкова много внимават когато влизат в брак, защото са наказвани", каза Буруджиева.



Дискусията продължи с разискване на въпроса дали е проблем това, че в България 50% от децата вече се раждат в семейства без сключен брак.

 


Проследете целия разговор във видеото.