Министърът на икономиката каза, че България може да защитава интересите си пред ЕС...

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че въпреки желанието на Европейския съюз да увеличи данъка върху дизела, това не бива да се случва. Акцизите върху горивата в Европа са по-високи от тези в САЩ, но България е пълноправен член на ЕС и може да защитава своите интереси в рамките на Съвета на министрите, каза още Добрев.

Той прогнозира, че цените на горивата ще се стабилизират на сегашните си нива и следователно няма да има поскъпване за крайния потребител. По въпроса за биодизела, Добрев допълни, че не бива да се прекалява и стига до крайности в мерките за грижа за околната среда. Министърът на икономиката засегна и темата за задължителните запаси и съхранение на гориво в Европейския съюз. Повече по темата вижте във видеото.

Цената на АЕЦ "Белене" е можела да излезе и 30 милиарда евро

Банка HSBC излезе с доклад, прогнозиращ финансовата картина около евентуалното създаване на АЕЦ „Белене", което правителството така или иначе вече отхвърли, макар левицата да настоява, че ще продължава да се бори.

По думите на Добрев в доклада пише, че цената би била 10,35 милиарда евро, но това е при положение, че имаме изключително добро финансиране от около 4%. Според министъра това е невъзможно при сегашното състояние на финансовите пазари. Друго условие за дадената в доклада цена е изгодната ескалация, смесена между България, Русия и Европейския съюз. Смесено разпределяне на оскъпяването на централата по време на строителството е неприемливо за Русия, каза Добрев. Допълнителна защита за България при забавяне на проекта също не може да се гарантира. Добрев допълни, че цената е можело да достигне и 30 милиарда евро на практика.

Ще изпадне ли НЕК в несъстоятелност, заради кредита си за АЕЦ "Белене"?

Добрев отвърна на тезата на Румен Овчаров, че за 60 години АЕЦ „Белене" би дала печалба от общо 200 милиарда евро с думите: „Това е по-смешно от изказването на Любен Корнезов в пленарна зала", имайки предвид думите на депутата от левицата: „Ако не днес, утре ще победим, другари!" Корнезов използва фразата по въпроса за изграждането на АЕЦ „Белене".

Министърът на икономиката беше категоричен, че БСП няма да „победи" в казуса за „Белене". Той обясни и каква е ситуацията с настоящия заем на Националната електрическа компания, който е взет от общо 6 банки за купуване на оборудване за построяване на АЕЦ „Белене".

Пресилено е да се говори, че НЕК ще изпадне в несъстоятелност, защото не може да обслужва кредита си от 250 млн. евро за „Белене", каза Добрев. Той уточни, че 2 от 6-те банки не желаят да удължат срока на кредита и реално парите, които е наложително да се върнат спешно, са 55 млн. евро.

 

Правителството работи по въпроса да намери допълнително финансиране, за да върне тези пари на банките, но до момента не е постигнало успех, допълни Добрев. Той каза, че до 23-ти май трябва да се намери решение на въпроса, защото в противен случай НЕК няма да може да си погаси задълженията.

„Тежка е ситуацията, наистина, но аз съм сигурен, че ще намерим решение", заключи Добрев.

Целият разговор с икономическия министър вижте във видеото.