Европейският съд каза, че събарянето на незаконните къщи противоречи на правата на човека...

Повече от 200 роми в столичния квартал „Баталова воденица" запазват незаконните си къщи, след като получиха защита от Европейския съд по правата на човека.

Общинската заповед за изгонването им от 2005 г. отпада, защото противоречи на международното право. Съдиите са съгласни, че постройките са незаконни. Прогонването на тези хора обаче нарушавало тяхното право на лично жилище.

От Страсбург са преценили, че в случая има специални обстоятелства – тези жилища са единствени за обитателите им, които са в тях повече от 40 години. Незаконното настаняване не е повод да останат съвсем без дом, казват съдиите.

През лятото на 2008 г. от районното кметство изпращат фадроми, готови да разрушат постройките. Тогава заповедта е спряна след спешна намеса на Българския хелзинкски комитет.

Тук няма вода и тоалетна във всеки дом. Хора, котки и кучета живеят заедно. Днес новият кмет на община „Възраждане" смята, че условията на живот са нечовешки, но ще се съобрази с решението от Страсбург.

От Хелзинкския комитет смятат, че България трябва да промени закона, за да се съобрази с решението на Европейския съд.

Съдиите не присъждат обезщетение, но Хелзинкският комитет ще дари адвокатския хонорар от 4000 евро по равно на хората в „Баталова воденица".

Репортер: Димитър Лъжов