Кметството в Бойчиновци иска да се отпусне стипендия на местен младеж, който да завърши медицина и да се върне в градчето...

 

Кметството в Бойчиновци иска да осинови лекар. Идеята е да се отпусне стипендия на местен младеж, който да завърши медицина и да се върне да лекува хората в градчето. Сега там има само един лекар, който се грижи за 10 хил. души. Освен стипендия, кметството ще плаща и семестриалните такси на студента.

 

 Градчето наброява едва 1800 души, но община включва още 13 населени места. Сега има само една практикуваща лекарка. Другите двама отдавна са се пенсионирали. Хората усещат липсата на медицински грижи постоянно. Хората споделят, че имат нужда както от личен лекар, така и от детски и от различни специалисти.

 

При този дефицит на кадри кметът Светлин Сретениев търси дългосрочно решение. Той обясни, че достигнали до тази идея заедно с председателката на Общинския съвет и новия екип в община Бойчиновци.  Необходимите средства ще бъдат заделени от местни приходи на общината и с тях ще може да се издържа едно местно дете.

 

Студентът ще получава около 1 000 лева за семестриалната такса плюс стипендия от 300 лева месечно.

 

Кметът на община Бойчиновци твърди, че предстои основен ремонт на тази сграда, която не е ремонтирана повече от 20 години. Тук ще бъде работното място на бъдещия млад лекар.

 

Ако подпише договор с общината, бъдещият доктор ще трябва да работи в Бойчиновци поне няколко години.

 

Склонни ли са обаче младите лекари да работят в малките градове вижте продължение в късната ни емисия на Новините на Нова.

 

Репортер: Димитър Лъжов


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.