Методът се практикува по света от няколко години...

Научно откритие позволява на жени, преборили рака, да станат майки. Методът се практикува по света от няколко години, но у нас все още няма наредба, която да разрешава процедурата.

 

30 са бебета в света, родени след трансплантация на тъкан от яйчник. Първото е момиче – Тамара и проплаква през 2006-та година в САЩ. Оттогава насам в развитите държави е практика жени, болни от рак, да замразяват тъкан от яйчниците си с надежда, че след като преборят болестта ще станат майки. Процедурата се оказва проста и позната у нас, също от години. 

 

„Взема се парче, замразява се и съответно след известно време, когато приключи терапията, ако всичко е нормално при жената, обратно се трансплантира това парче, което води в повечето случаи до възстановяване на физиологичния баланс, също така до забременяване", обясни ембриологът Пламен Тодоров. 

 

Екип от Майчин дом и БАН се занимава активно с изследването на този вид манипулация. За съжаление, само с научна цел. А причината е проста - в България няма все още родено бебе и това е по-скоро по организационни и юридически причини. 

 

В наредбите на Агенцията по трансплантации иновативният метод не съществува. Това на практика лишава онкоболните жени от възможността да замразят тъкан и след време да станат майки. 

 

„Ние нямаме законовото право да го направим. От друга страна, има, макар и не много, има желаещи пациенти", каза ембриологът. 

 

Специалистите уверяват, че процедурата не крие рискове за пациентките. В доста от случаите обаче не се стига до забременяване. И все пак всички жени възстановяват хормоналния си баланс, при това само за няколко месеца.

 

„Прави се лапараскопска операция, която си е рутинна операция, за да се вземе парчето яйчник. Прави се лапараскопия или лапаротомия. Това може да се прави се вече във всички АГ болници – частни и държавни, рутинно. Като пациентката се изписва още същия ден или на следващата сутрин. Това са безкръвни операции", каза Пламен Тодоров.

 

Ако бъде разрешена, процедурата би струвала около 3 000 лева. Цената е условна и може да намалее, в случай, че част от интервенциите се покрият от Здравната каса. 

 

И ако у нас дори не се говори за тази възможност, на запад манипулацията се прави дори на здрави жени. По този начин те се застраховат, че ще могат да забременеят и в доста по-напреднала възраст. А докато са още млади, се отдават на кариерата си. 

 

Репортер: Нина Димитрова