Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика, осигуровки ще се плащат, ако има конкуренция...

Данните варират, но между 1 и 2 млн. души не си плащат здравните осигуровки, макар че всеки, който работи, е длъжен по закон да го прави. Различни предложения за мерки за събиране на здравни осигуровки са запориране на възможността за продаване и купуване на апартамент или пътуване в чужбина на пропусналите да си платят осигуровките. Такива биха били противоконституционни, каза Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика. 

Решенията на проблема, които се търсят, са извън здравната система, допълни Ганев, констатирайки, че самият проблем е вътре в здравната система.

Хората не плащат тъй като нямат доверие. Качеството е ниско и често това, за което плащаш, си с усещането, че някой друг го ползва", каза още специалистът. Той заключи, че мерки от рода на отнемане на паспорт или лична карта на тези, които не са се осигурили здравно, няма да дадат никакъв резултат. Напротив, те ще нарушат допълнително доверието в системата – както и конституцията.

Въпросът е: В рамките на задължението, можем ли да имаме избор? Ганев каза, че имаме ли избор да се осигуряваме на различни места, освен държавната монополна каса, ще бъдем стимулирани да си плащаме осигуровките.

Да има няколко държавни здравни каси, както е в големите държави в Европа, предлага Ганев. Може да се включат и частни здравни каси и така да има по-голяма конкуренция, докато солидарният модел остава в действие. Парите се преразпределят, но има избор при модел на конкуренция, каза още Ганев.

„Конкуренцията наказва всяка неефективност", заключи той.