Това е вторият протест на Бойко Перянски с искане да се реставрира многовековния храм...

Селски кмет се барикадира в кабинета си и е там вече 10 дни. Той се разбунтува в защита на рушаща се църква, която е обявена за паметник на културата. Управникът на кюстендилското село Таваличево се надява по този начин да привлече вниманието на държавата и тя да се застъпи за храма.

Това е вторият протест на Бойко Перянски в защита на селската църква „Света Параскева". Преди четири години той отново се барикадира в кабинета си с конкретно искане към управляващите - да спасят храма.

Тогава на 8-мия ден от стачката Министерството на бедствията и авариите отпуска пари, с които е изградена нова част на църквата. Проблемът със старата, обаче, в която е и олтарът, се задълбочава.

„Безвъзвратно се руши, напука се, пада вече, стенописи, абсолютно всичко се разрушава и в разстояние на 33 години до сега никой не взима мерки, въпреки че са информирани всички органи, имащи отношение към този въпрос", каза Перянски.
 
Вече десети ден кметът не излиза от кметството. Тук се храни, спи и дори лекува. Настоява представители на Министерството на културата да се погрижат за църквата, строена още през 14 век.

Изчислил е, че за реставрацията на обекта не са нужни повече от 30 хиляди лева.

„Аз се извинявам много за една дума, която ще кажа, но изглежда в България в момента са по-ценни кучетата, отколкото паметниците на културата", каза протестиращият управник.

Кметът е категоричен, че ще протестира до последно, а хората от селото дори имат готовност да блокират пътища, ако храмът им не бъде възстановен.