Facebook излиза на борсата, компанията се оценява на 104.2 милиарда долара

Излизането на борсата на Facebook се готви отдавна и инвеститори и от целия свят не крият интереса си. Търговията с дългоочакваните акции на социалния гигант започва в петък, 18.00 часа българско време, а анализатори определят, че това ще бъде сделката на годината.

 

Български клиенти също можеха да се включат в наддаването. За да направят това те трябва да станат клиенти на инвестиционен посредник, който има право да търгува на американската борса, където ще бъдат предложени акциите от Facebook. Според очакванията обаче американските инвеститори ще имат предимство при покупките на базираната в Щатите компания.

 

Ценовият диапазон е между 32 и 28 долара за акция. Общият брой на предлаганите акции е 337.4 млн. акции (съществува опция и за продажба на допълнително количество от 50.6 млн. акции). При диапазон 38 долара това оценява компанията на космическата сума от 104.2 млрд.  долара, което я прави най-голямата американска компания по пазарна капитализация, която ще стане публична. Ако сметнем тази сума като оценка на отделен абонат на Facebook, при 901 млн. месечно активни абонати, това прави по 115 долара на човек. Oчаква се компанията, собственост на 27-годишният Марк Зукърбърг да набере 10 млрд. долара от излизането си на борсата.

 

Дали обаче има интерес от евентуални български инвеститори, желаещи да закупят акции от Facebook?

 

„Интересът от български инвеститори към подаване на поръчки за акции на Facebook в рамките на първичното публично предлагане беше голям. Имаше както институционални, така и индивидуални инвеститори, от София и от страната, които участваха със суми от няколко хиляди долара", коментира за сайта на Нова телевизия Димитър Георгиев, ръководител направление „Финансови пазари", ЕЛАНА Трейдинг.

 

Подобен интерес е факт не само у нас, но в целия свят. И това е напълно разбираемо, тъй като Facebook имат 900 милиона души активни потребители.

Но дали инвеститорите, които не са американци, биха се възползвали от възможността да се сдобият с акции от гиганта?

 

„Тъй като инвеститорският интерес към първичното публично предлагане на популярната социална мрежа е извънредно голям в САЩ - тази седмица беше вдигнат ценовия диапазон, в който може да се записват акции до 34-38 долара (от 28-35 долара), а после беше увеличен и обемът на предлаганите акции - информираме клиентите, че е малко вероятно европейски инвеститори да могат да запишат акции, преди да започне търговията с тях на борсата NASDAQ", обяснява Димитър Георгиев.

 

Това не се случва само в България. В Литва, например от местния инвестиционен посредник Orion Securities обясниха, че интересът е огромен, но очакват едва между 10 и 20% от поръчките на литовски инвеститори да бъдат изпълнени.

 

Защо обаче американските инвеститори ще имат предимство преди всички останали?

 

„Защото Facebook излиза на борса в САЩ. Въпросът не е толкова в предимството, колкото в огромния интерес заради популярността на марката. По предварителна неофициална информация подадените поръчки за записване на акции са за 500 млрд. долара, което представлява 12 пъти БВП на България", обяснява още Димитър Георгиев.

 

И така участието в сделка за акциите на Facebook определено е повече от интересно начинание, стига да имате свободни средтсва. Ако сте изпуснали да се включите в първичното предлагане, все още имате шанс да се включите във вторичното.

Какво трябва да направите?

 

Всеки, който желае да притежава акции на Facebook и да търгува с тях, може да го направи от 18 май. Търговията с акциите на компанията започва в 18 ч. българско време на NASDAQ. Всеки човек може да търгува на международните пазари, в този случай включително директно на борсата NASDAQ чрез електронна платформа за търговия (може да се инсталира на компютъра, да се ползва в интернет или на мобилен телефон), като сключи договор с лицензиран инвестиционен посредник, който предлага такава услуга.

 

Може също при подобен договор да купува и продава акции по телефон и в офис. След сключване на договор, се внасят пари в клиентска сметка, от която се търгува с финансови инструменти. Комисионите на инвестиционните посредници са много ниски. Има възможност за т.нар. търговия на маржин, като човек може да купи акции на стойност, за която да не притежава веднага сумата за закупуването им, а само 2-5% от нея.

 

А, дали Facebook може да се окаже интернет балон?

 

„Дали това е „балон", ще стане ясно едва след няколко години. Основното предизвикателство пред компанията е да съумее да остане най-популярна социална мрежа, т.е. да не позволи потребителите й масово да мигрират към други социални мрежи или пък да не отблъсне голяма част от своите абонати", коментира Димитър Георгиев.

 

Сделката на годината е на ход и акциите на Facebook може да направят някои хора много по-богати, като Боно от U2, например. Mузикантът има дял от 1.5% във Facebook чрез компанията си Elevation Partners. Делът му може да достигне 1.5 млрд. долара, което ще го направи най-богата рок звезда в света и ще измести от първото място сър Пол Маккартни.