Това стана ясно по време на срещата на НАТО в Чикаго...

 

Територията на България вече е напълно защитена от американския противоракетен щит, разположен в няколко европейски държави. Това стана ясно в първия ден на срещата на НАТО в Чикаго.

 

Партньорите обявиха официално началото на първата оперативна фаза на системата за отбрана - срещу евентуална ракетна атака от Близкия изток и други нестабилни региони.

 

На фона на неизменните за подобен род срещи сблъсъците между анархисти и полиция, очакваният разнобой по въпросите за изтеглянето и за финансирането на фонда за поствоенно субсидиране се случи. Новият френски президент Франсоа Оланд не променя позицията си за изтегляне на френските сили от Афганистан още до края на 2012 г., въпреки че страната му вече одобри планът за общо изтегляне през 2014 г. 

 

Отцепването изглежда неминуемо, след като дори генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен призна, че Оланд, както всеки политик, е длъжен да спази предизборното си обещание. Расмусен все пак допълни, че французите ще помагат в Афганистан по други начини.

 

Не е ясно обаче доколко Франция и редица други страни от Еврозоната са готови да вливат пари в установения фонд за подпомагане на Афганистан с годишен бюджет от 4 млрд. евро. Ясно е, че САЩ ще осигурят половината, а Австралия, Германия и Великобритания ще са другите големи донори.

 

Барак Обама подчерта, че трудните дни за НАТО и Афганистан предстоят, но мисията на пакта ще бъде завършена.

 

България категорично ще спазва договореностите, но параметрите ще бъдат доуточнени във втория ден на срещата на върха, за пореден път увери президентът Росен Плевнелиев. 

 

Разговорът му с холандския премиер в оставка Марк Рюте не донесе някакво развитие по спорния въпрос за блокирането на присъединяването ни към Шенген. Рюте подчерта, че страната му ще изчака доклада на Европейската комисия за напредъка на България през юли, за да получат холандските избиратели уверение, че ключът към Европа може да бъде връчен на България.

 

Репортер Олег Иванов