Ромите от Перник твърдят, че изобщо не се получили нужното внимание и грижи...


В пернишкия квартал Хумни дол, където живеят роми, са докарани палатки 48 часа след земетресението. В тях хората са настанили децата си, но самите те продължават да се събират около огъня вечерно време, тъй като няма място за всички в палатките, които по техни думи са стари и протичат, когато вали.

„Палатките са пазени за децата. Възрастните са около огъня, защото се страхуват да стоят в жилищата им, които са им дадено под наем. По думи на ромите, жилищата били на около 100 години", обясни репортерът на Нова ТВ – Данаил Глишев, който се включи в „Здравей, България" пряко от Перник.

„Първоначално имахме нужда само от палатки, но след това и от много други неща – хранителни продукти поне за децата. Но абсолютно никой не обърна никакво внимание", разказаха ромите.

Майка на съвсем малко детенце разказа, че всички деца кашлят, повръщат и имат разстройство, тъй като родителите им нямат възможност нито да ги мият, нито да им дават чиста храна. Майката повдигна въпроса какво изобщо е било направено за ромските квартали и попита защо ромите трябва да бъдат търсени само по време на избори.

И още - защо ромите се чувстват дискриминирани вижте във видеото.