Марин Николов показа всички скандални моменти, съпътстващи конкурс за ремонти...

Има ли корупционни схеми в община Сатовча и уреден ли е предварително конкурс за обществена поръчка на стойност 23 млн. лева? Тези въпроси повдигна последният епизод на предаването „Разследване". Репортерът на Нова ТВ Марин Николов показа всички скандални моменти, съпътстващи конкурса за фирма – изпълнител на ремонти и изграждането на пътища и канализации през 14-е села на общината.

 

Най-сериозният сред тях обаче безспорно е разпространеният аудио запис по време на местните избори миналия октомври, който остава съмнение, че конкурсът е предварително уреден. Повечето от гражданите разпознават записаните гласове като кмета Арбен Мименов и главния юрист и председател на комисията Барзев. Човекът, чийто глас наподобява този на кмета, споменава, че е подозиран в двойна игра, като от една страна е притиснат да слуша "страшни консултанти", а от друга – техни противници, на които симпатизира и които иска да спечелят поръчката. Същият глас предлага член на комисията за конкурса между фирмите да бъде купен, за да не създава проблеми. Друг глас, приличащ на този на общинския юрист Барзев, потвърждава желанието конкурсът да бъде спечелен от определена фирма, както и необходимостта гласуването на комисията да бъде уредено. Споменават се и уговорки за милион и половина лева.

 

Макар в община Сатовча всеки втори да е чувал за скандалния аудио запис, при срещата на екипа на „Разследване" с кмета Арбен Мименов и главния юрист Барзев, двамата отричат да знаят за какъв диск става въпрос и обясняват казуса като опит за политическа атака и желание този проект да не се случи на територията на община Сатовча. Кметът Мименов дори обвинява екипа на „Разследване" в платена поръчка.

 

Въпросителните около скандалния конкурс не се ограничават само със записа. Съмнение около избора на фирмата – победител поражда и това, че отварянето и разглеждането на офертите е станало в неработен ден – неделя, в присъствието само на две фирми – кандидати. В резултат на жалбите на фирмите, загубили поръчката, Комисията за защита на конкуренцията отменя кметската заповед заради незаконосъобразност и „пороци" в установената методика за оценяване на офертите. Впоследствие обаче, след намесата на Върховния административен съд, КЗК се произнася отново с противното на първото си решение становище, че няма нарушение.

 

Междувременно граждани на Сатовча, несъгласни с управлението на кмета, също са сигнализирали европейския съд в Брюксел и Европейската комисия за борба с измамите ОЛАФ за тайния аудиозапис. Съдбата на проекта за 23 млн лева все още е неясна. Ясно обаче е само едно – че заради една сложна игра между власт и икономически интереси най-много страдат жителите на община Сатовча.