Готвачи от цялата страна се събират, за да поддържат традициите в българската кухня живи...
Готвачи от цялата страна се борят да запазят традициите в българската кухня. Това става чрез фестивала „Пъстра трапеза", чийто организатор е Шеф Пеньо Иванов. Тази година събитието ще се проведе на 9-ти юни в Хисар.
Инициативата започва през 2008-ма година и идеята е, чрез кулинарията, да се запазят традиционните тайни на различни региони у нас.
Друг елемент от фестивала е професионалната кухня и състезанията за млади готвачи. Обикновено журито включва представители от общината и медии в дадения град. Иванов уточни, че важна е не само храната, а и представянето на ритуалите свързани с нея.
Покрай тези дейности се зараждат и типичните балкански дискусии за произхода на ястията. „Какво като докажем, че мусаката е по-малко българска или повече гръцка? Няма начин да го докажем. Те нарязват зеленчуците по друг начин, правят заливката по друг начин, което само по себе си вече не е това, което правим ние", каза Иванов, допълвайки, че споровете се оставят на по-заден план, защото не са съществени.
Фестивалът „Пъстра трапеза" организира и конкурс за детски рисунки на кулинарна тема и Шеф Иванов каза, че това е много важна част от събитието. Конкурсът се казва „Рецептите на баба" и чрез него ежегодно се избира плакат на фестивала.
А за добрата погача майстор-готвачът каза, че са важни две неща: хубавото брашно и набухвател, но най-вече любовта, която влагаш, докато я правиш.
Подробности вижте във видеото.