Според Владимир Вълков системата се нуждае от авторитет и легитимност, които в момента липсват...

Практиката и кадровата политика на Висшият съдебен съвет (ВСС) категорично не може да убеди никого в неговата легитимност. Това заяви в студиото на „Здравей, България" Владимир Вълков – член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България.

„Когато липсва аргументация на управленско решение вариантите са безбройни", коментира още магистратът. Затова и сегашният съдебен състав не трябва да избира следващия главен прокурор на страната, тъй като няма да може да му даде здрава основа, върху която да стъпи. В допълнение се оказа, че и вотът за такъв е таен. „Това е огромният проблем в кадровата политика на ВСС, защото при таен вот е трудно да се  разбере кои са хората, които делегират доверие на когото и да било", коментира  Вълков. Според него ВСС трябва да гарантира независимостта на съдебната система, за да може да тя да функционира добре и да е в услуга на гражданите на правовата държава.

Все пак има „някаква светлина в тунела", поне по отношение на процедурата по избиране на главния прокурор, заяви Вълков, след като се е запознал с доклада на правовата комисия. На въпроса на водещия дали президентът Плевнелиев трябва да наложи вето на новия закон, след внесения доклад, Вълков не можа да отговори.

„За мен остава неясно какво точно знаят управляващите", допълни още той, тъй като „те не взимат под внимание дори варианта за създаване на авторитет на съдебния орган".

Февруари месец Европейската комисия направи своя предварителен доклад за състоянието на съдебната ни система и установи, че тя се нуждае от коренна реформация. Към това Вълков допълни, че проблемите са поставени отдавна и от Съюза на съдиите. Голяма част от въпросите са били отправени към вниманието на политическата власт, включително по повод миналите промени в конституцията.

Магистратите и членовете на ВСС да бъдат избирани пряко беше едно от предложенията на съдиите. „Едно е сигурно, което правят членовете на ВСС – взимат си заплатите, но не това е идеята, за да присъстваш в този орган", заяви Вълков. Необходими са перспективна визия и качества, допълни той.

Целият разговор вижте във видеото.