В Русе се проведе международен фестивал на надомните занаяти...

Кризата принуждава все повече хора по света да поглеждат към надомната работа като средство за препитание. В България има половин милион надомници, попадащи в сивата икономика.

 

 

Ако в годините на прехода всеки от тях беше потенциална жертва на измама, то днес вече има сдружения на надомните работници и мошеници почти няма. Във всеки по-голям български град си имат представители, а броят на хората, работещи от дома, расте. И не само в България...

 

„Започнаха да се затварят фабрики и много хора останаха без работа. Ще изградим балканска мрежа, да може продуктите от Македония да се разпространяват по света, а от източните държави да дойдат в Македония", обясни жителят на западната ни съседка Илия Боевски.

 

Председателят на Сдружението за развитие на надомното производство Виолета Златева казва, че парите, които печелят надомниците, са в размер на около една минимална заплата.

 

Първият международен фестивал на надомните занаяти в България вече е факт. В Русе участници от 11 държави на два континента - Азия и Европа, спорят чии ръце са най-сръчни. Грузинците недоумяват защо никой не купува от традиционните им шапки, а у тях всеки старец ходи с такава, а цената им достига до 150 долара.

 

Представителите на Черна гора пък разказват, че най-често продават тъкани, плетени и везани продукти.

 

Оказва се, че проблемите на надомните работници по света са сходни – ниски продажби и приходи.

 

Надомните работници в България настояват за повече подкрепа от страна на местната власт.

 

"Вече в кодекса на труда има специална защита, която регламентира наетия надомен труд. Но на практика нищо не се прилага", казва Виолета Златева.

 

Репортер: Олга Василева