Комунистическата държава показва признаци на промяна...


Мики Маус и Мечо Пух дебютираха за първи път официално в Северна Корея. Доскоро подобно показване на символи на Западния свят беше немислимо в самоизолиралата се комунистическа държава, но новият лидер Ким Чен Ун е склонен на по-либерален подход в сравнение с покойния си баща Ким Чен Ир.

Репортаж от представлението беше излъчен по държавната севернокорейска телевизия. Актьори, облечени като едни от най-любимите американски анимационни герои, танцуваха и подскачаха на фона на кадри от филмчета като "Дъмбо", "Красавицата и звярът" и други популярни продукции на Уолт Дисни.

Включването на обичани от „големия американски враг" герои е забележима промяна за Пхенян, отбелязват световните агенции. Ким имал грандиозни планове за драматичен обрат в областта на литературата и изкуството, уточнява държавната севернокорейска информационна агенция.

През последните години на представления изпълнителите се обличаха предимно като панди в знак на признателност към Китай, най-близкия съюзник на Корейската народнодемократична република. Появата на герои като Мики Маус и Мечо Пух може и да е сигнал, че Ким Чен Ун ще се опита да си изгради нов имидж, различен от представите на баща му и дядо му, като намали ограниченията върху достъпа до Западната култура, посочва Асошиейтед прес.