От текстовете отпадна спорният член за строителство на писти без промяна в предназначението на земите.

Парламентът прие на първо четене новите поправки в Закона за горите. Те се наложиха след протестите на екозащитници и президентското вето върху закона. От текстовете отпадна спорният член за строителство на писти без промяна в предназначението на земите.

С приетите промени на първо четене депутатите върнаха стария режим, при който ползвателите на пистите ще плащат такса, за да получат правото да строят.

Част от ползвателите на лифтовете в страната ще получат 20-годишно право на строеж, без земята под съоръженията да се изключват от горския фонд.

От опозицията предупредиха, че от вниманието на обществото е останал скрит друг спорен текст, свързан с добива на дървесина.

От „Коалиция за България" обясниха, че в търговете за продажба на дървесина не могат да участват малки фирми. Причината за това била, че в продаваните на борсата пакети се включва повече от един вид дървесина, които малките играчи на пазара не могат да си позволят да купят.

Над 1/3 от дървесината в България ще се дава на определени лица, на определени фирми на неконкурентни пазарни цени. За да подпомогнем няколко фирми като „Глобъл Пропърти консулт", като „Норд Форест Груп"... Забележете чии са тези компании. Аз знам чии са. В моя избирателен район коментират една известна спортна звезда, която препродавала дървен материал", коментира Димчо Михалевски от „Коалиция за България", като допълни, че става въпрос за футболна звезда от близкото минало.

Тезата за лобистките интереси в закона допълниха и от ДПС.

Сред споменатите беше името на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който не дойде в парламента и не отговори на критиките на опозицията. Наложи се на критиките да опонира председателя на земеделската комисия в парламента Десислава Танева.

Няма такива стратегически партньори. Всичко, което се изговори, не кореспондира с нормативната база", заяви Десислава Танева.

За да влезе в сила, законът трябва да мине през още едно гласуване в парламента.

Репортер: Ина Гълъбова