До края на 2012 г. трябва да се погрижат за това. След това може да има промени...

Според статистиката много българи, работили в страни от Европейския съюз, вече са се завърнали у нас. Причината най-често е съкращение на работното място, заради кризата.

Прибирането в родината обаче често е съпътствано и с други грижи, като например прекъснатите здравноосигурителните права у нас. Трябва ли да плащаме със задна дата за годините в чужбина?

Според изследване на Икономическия институт на БАН през последните 5 години около 450 хил. българи са се върнали у нас. В повечето случаи по време на престоя в чужбина, работодателят е плащал здравните осигуровки на служителя. В какво състояние обаче са здравните ни права тук, когато се завърнем:

„С последните промени в Закона за здравното осигуряване се даде възможност на всички българи, които години наред пребивават извън страната до края на 2012 година, подавайки два документа, да се освободят от своите здравни задължения за последните 12 години назад", каза Росен Бъчваров, говорителят на НАП.

Така след попълването на тези декларации дълговете за последните години за здравноосигурителни вноски се заличават. От агенцията по приходите напомнят обаче, че до края на 2012 остават само още 5 месеца, след което е възможно това освобождаване от задължения да отпадне.

Малко по-особена е ситуацията при студентите. Катерина Цветанска следва политология в Шефийлд. Както и у нас, така и в Англия, студентите се възползват от безплатно здравно осигуряване. Когато се върне в България, тя ще трябва да попълни съответния документ, че е пребивавала в Англия последните няколко месеца, за да може да възстанови здравните си права.

„От всеки редовен български студент в чужбина се очаква веднъж на семестър, след изтичането, да представя по един такъв документ преведен на български език, по който е видно, че той е бил студент за този отрязък от време", допълни Бъчваров.

Правилата са различни обаче, ако решим да напуснем страната само за кратък срок - например да отидем на почивка в чужбина. Важи ли нашето здравно осигуряване в тези случаи и можем ли само с него да започнем работа, ще ви разкажем в Новините на Нова на 17-ти юли.

Репортер: Марина Цекова