Съветът за сигурност призова всички страни-членки на ООН да помогнат в разследването.

Не спират реакциите на международната общност след терористичната атака в Бургас. Американският президент Барак Обама заяви, че варварското нападение срещу израелски граждани трябва да накара света да се замисли и посочи, че САЩ правят всичко възможно, за да гарантират сигурността на Израел.

Съветът за сигурност на ООН пък призова всички страни-членки да сътрудничат при разследването за разкриване на извършителите, организаторите и финансовите благодетели на атентата на българска територия.

„Трябва да говорим, да обсъждаме това, което се случи, тази варварска атака в България. Безмилостна атака, при която бяха убити млади хора. Искам всички да знаят, че при управлението на моето правителство не само запазваме ненарушимата връзка с Израел, но я заздравяваме. Ние стоим рамо до рамо с Израел, въпреки критиките. Нашето военно и разузнавателно сътрудничество никога не е било на такова високо ниво”, каза президентът на САЩ Барак Обама.  

В централата на ООН официалното становище на Съвета за сигурност беше представено от председателя Нестор Осорио:

„Осъждаме възможно най-строго терористичната атака срещу израелски туристи в България на 18-ти юли. Тероризмът във всичките му форми е една от най-големите заплахи за международните мир и сигурност”, каза Осорио.

„Подчертаваме необходимостта извършителите, организаторите и финансовите благодетели на този възмутителен терористичен акт да бъдат изправени пред правосъдието и призоваваме всички страни-членки да помогнат на разследващите с каквото могат по силата на международното право”, допълни председателят на Съвета за сигурност.

Междувременно стана ясно, че към България пътува екип на Интерпол, който да помага в разследването на терористичния акт.