Джеймс Холмс разстреля 12 души, други 11 са в критично състояние...

 

24-годишният младеж, който откри безразборна стрелба в киносалон в Колорадо и уби 12 души, заявил пред американските власти, че е големият враг на Батман - Жокера. Кървавата драма се разигра в петък по време на премиерата на новия филм за човека-прилеп.

 

В събота жителите на Аурораа, Колорадо се събраха на мълчаливо бдение в памет на загиналите при бруталната атака. Съгражданите на жертвите избраха тази форма за израз на своята скръб, защото в момент като този думите са безсилни.

 

Състоянието на 11-мата най-тежко пострадали при стрелбата американци остава критично.

 

Властите все още не могат да обяснят какви са мотивите за действията на 24-годишния убиец. Неврологът Джеймс Холмс, който защитавал магистратура в университет в Денвър, влязъл в киносалона, облечен като командос, с боядисана в червено коса и носел поне четири оръжия. Той открил огън, качвайки се бавно по стълбите между седалките в залата, стреляйки по посетителите, без да се цели в някой конкретно.

 

"Заподозреният беше облечен изцяло в черно, с черен шлем, бронирана жилетка, бронирани подплънки за краката, протектор за врата и слабините, черни ръкавици и противогаз", разказва Дан Оутс от полицейското управление в Аурора.

 

В последните два месеца убиецът купил онлайн четири огнестрелни оръжия и пълнител за 100 патрона за едно от тях. В дома му полицаите откриха големи количества експлозиви и амуниции.

 

Шефът на нюйоркската полиция каза, че може би Джеймс Холмс живеел в някаква илюзия и бил неадекватен

 

Разказите на оцелелите след нападението са драматични. Някои от тях не могат да повярват, че са живи. 

 

"Той беше методичен. Не каза нито дума. Приятелят ми извика: "Пиърс, прострелян съм". Отвърнах му: "И аз, стой на земята". После той стреля по мен втори път. Сигурен бях, че ще ме убие. Стоеше точно до мен. Чувствах ботуша му до главата си. Лежах с лице към пода и се опитвах да не мърдам", спомня си раненият Пиърс О’Феръл.

 

След трагедията президентът на САЩ Барак Обама и съперникът му в предстоящите избори Мит Ромни временно преустановиха предизборните си кампании.

 

"В такова насилие и зло няма никаква логика", коментира държавният глава.

 

Джеймс Холмс ще бъде изправен пред съда в понеделник вечерта българско време, за да бъде определена мярката му за неотклонение.